ACT - groepstraining 


Stel je voor dat je zou leren om……

- je gedachten niet meer zo serieus te nemen

- weer onbevangen in het hier en nu te komen te staan. 

- het gevecht met je angsten niet meer aan te gaan.

- alles wat je liever niet zou willen ervaren te omarmen. 

- een nieuwe, zachtaardige relatie met jezelf te creëeren, los van je (negatieve) zelfbeeld en alles wat je van jezelf moet. 


Wat als je zou ontdekken hoe jij je leven het liefste vorm zou willen geven, en je de tools krijgt aangereikt die je in staat stellen om je eigen pad te gaan bewandelen?


Klinkt goed? Dan is deze groepstraining iets voor jou!


Acceptance and Commitment Therapy (ACT) richt zich niet op het behandelen van klachten, maar op het veranderen van gedragsprocessen/coping mechanismes, zoals vermijding, controle, en toegewijde actie. Een klachtenbeeld kan per client nogal verschillen, maar de gedachteprocessen zijn vaak bij iedereen hetzelfde. 

De gemene deler is dat we allemaal op onze eigen manier worstelen met de lastige dingen van het leven. Het is om die reden dat ACT bij uitstek geschikt is voor groepen. Want in plaats van dat de individuele klacht centraal staat, ligt binnen ACT de primaire focus op deze universele worsteling. Wij geven lastige gedachten, gevoelens en omstandigheden vaak onvoldoende bestaansrecht, waardoor we ermee in gevecht gaan in plaats van dit te omarmen. 


Binnen het ACT groepsprogramma leer je een aantal cruciale psychologische vaardigheden:

- We doen onderzoek naar controle en vermijding. Zijn dit op de langetermijn functionele coping 

   strategieën?  

- Het actief toelaten van lastige gedachten, gevoelens en omstandigheden, als alternatief voor deze controle 

   en vermijding;

- Afstand nemen (en zelfs de-identificeren) van het denken, met behulp van mindfulness en defusie.

- Het stimuleren van meer zelfcompassie;

- Het onderzoeken van wat jij echt belangrijk vindt in je leven (waarden)


Je merkt het al: Dit is nogal wat. ACT is veel meer een manier van leven dan een therapievorm voor een specifieke klacht. De groepstraining is hopelijk een eerste, onuitwisbaar positieve aanzet in dit proces. Daarna zal het leven de leraar zijn, en kun je al deze vaardigheden naar hartenlust gaan toepassen, bij alles dat je op je weg tegenkomt.


ACT leert je om op weg te gaan om je dromen en doelen te verwezenlijken, terwijl ja alle lastige gedachten, gevoelens en omstandigheden op de weg daar naartoe op de koop toe neemt en leert omarmen (=toegewijde actie). 


© Kwispelkrachtig - info@kwispelkrachtig.nl